www.jonax.se

Här nedan finns högst subjektiva filmrecensioner från utvalda biografbesök de senaste decennierna.

Betygskalan:

5 Kaffekoppar: världsklass.
4 Kaffekoppar: riktigt bra.
3 Kaffekoppar: bra.
2 Kaffekoppar: godkänd.
1 Kaffekopp : dålig.


Kungen av Atlantis; Manus Simon Settergren - 1 tim 35 min. (Mars 2019)

Stark och personlig debut där manusförfattaren med effektiv minimalism spelar sig själv.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

The Skin I Live In (La piel que habito); Regi Pedro Almodóvar - 1 tim 57 min. (December 2011)

I denna smarta rysare hugger Banderas in med skalpellen.

Betyg: 5 Kaffekoppar.

A Dangerous Method; Regi David Cronenberg - 1 tim 40 min. (November 2011)

Den unga Keira Knightley lider av en svårartad åkomma. Men det är inget som inte går att bota med doktorerna Freud och Jungs farliga metod. Fast lite biverkningar får man räkna med..

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Apflickorna; Regi Lisa Aschan - 1 tim 23 min. (September 2011)

Fullt godkänd debut av Lisa Aschan. Fortsätter hon så här lär det bli många filmpriser, men nog aldrig den riktigt stora publiktillströmningen. Därtill är Apflickorna alltför obehaglig. Det är klar Hanekevarning på Lisa Aschan.

Betyg: 2 Kaffekoppar.

Midnatt i Paris; Regi Woody Allen - 1 tim 34 min. (September 2011)

Ännu en habil insats av Woody Allen. Denna gång med staden Paris i huvudrollen. Frågan är bara under vilken epok Paris är som bäst. Något för huvudpersonen, som är mycket lik en yngre version av regissören själv, att grunna på.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Black Swan; Regi Darren Aronofsky - 1 tim 48 min. (Mars 2011)

Är Black Swan en rysare med övernaturliga inslag eller hallucinerar den plågade balettdansösen Nathalie Portman? Das kann man sich fragen. Men den svarta och vita svanen är väl värd sin Oscar.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Inception; Regi Christopher Nolan - 2 tim 28 min. (Augusti 2010)

Den gamle Memento- och Batmanregisssören Christopher Nolan gör här en rätt lyckad syntes av de båda filmerna. En blandning såtillvida att det är en hel del actionscener samtidigt som själva intrigen är rätt smart och utspelar sig på flera nivåer samtidigt. Leonardo Di Caprio kämpar med sitt eget förflutna samtidigt som han försöker reda upp sin nutid genom att begå ett science fictionartat brott -att plantera in en idé i en rik arvinges sinne. Inception kan tänkas vara en hygglig kompromiss för det unga par som har svårt att hitta filmer som passar dem båda.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Shutter Island; Regi Martin Scorsese - 2 tim 18 min. (Mars 2010)

Nästan surrealistiskt blir det när Leonardo Di Caprio som sheriff förväntas gå till botten med ett mystiskt försvinnande. En patient har spårlöst rymt från ett extrasäkert mentalsjukhus, beläget på en vindpinad ö utanför Boston. Det kalla krigets 50-tal och återblickar på upplevelserna i Dachau, eller var det Auswitch av skylten att döma, förtätar stämningen ytterligare och till slut vet inte Di Caprio vad han skall tro.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Alice i Underlandet; Regi Tim Burton - 1 tim 48 min. (Mars 2010)

Burton gör en habil insats och Depp är inte heller dålig men resultatet blir bara godkänt denna gång trots en del lyckade scener.

Betyg: 2 Kaffekoppar.

A serious man; Regi Joel & Ethan Coen - 1 tim 45 min. (Januari 2010)

Denna komedi är egentligen en rysare. Fast det inser man inte förrän filmen är slut. Detta emedan händelserna utspelar sig i en amerikansk 50-talsförort och de motgångar som drabbar fysikprofessorn Larry Gopnik mer är absurda än skrämmande. Extra plus för retro-frisyrerna och för vinjetten bestående av en gammal jiddisch-berättelse. Nästan världsklass.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Veronika bestämmer sig för att dö; Regi Emily Young - 1 tim 43 min. (November 2009)

En rätt hygglig kvasipsykologisk må-bra-film. Nästan sofistikerad utan att överdriva och bli otillgänglig. Den kvinnliga högpresterande huvudpersonen var bl.a. duktig på klassiskt piano. Dessutom spelades Lisa Ekdahls "Vem vet", på svenska, under en scen. Vilket väl får anses tämligen avancerat för att vara en amerikansk film. Detta blev en lätt surrealistisk upplevelse för recensenten som redan innan tyckte att huvudpersonen liknade Lisa Ekdahl. Ja, det är den gamla vampyrjägaren Sarah Michelle Gellar som här gestaltar Veronika.

För oss som har en svaghet för skräckfilm så var miljön i en psykiatrisk behandlingsklinik med gotiska stenstatyer inspirerande. Det var nästan så man väntade på att filmen skulle övergå till att bli en rysare. Ja, en del kanske tycker att redan detta med suicidala människor på väg att dö är gräsligt nog i sig.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Coco - livet före Chanel; Regi Anne Fontaine - 1 tim 50 min. (September 2009)

Fattig flicka med många talanger kämpar på mer en ett plan för att skaffa sig frihet och skapar samtidigt nytt stramt, ledigt och elegant mode i kontrast mot tidens mer svulstiga preferenser. Audrey Tautou är Coco Chanel i denna mycket franska biografi.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

District 9; Regi Neill Blomkamp - 1 tim 51 min. (September 2009)

Intressant koncept med utomgalaktiska rymdfarare som blir skeppsbrutna på jorden. Efter en tid uppskattas inte deras närvaro längre av lokalbefolkningen men de tycks inte heller göra mycket själva för att förbättra sin image. Oklart vad som var orsak och vad som var verkan. För att tillhöra en oerhört sofistikerad rymdfarande ras är deras uppträdande förvånandsvärt ohyfsat, åtminstone till en början. Upplagd som en dokumentär övergår det snart till konventionell action för att till sist avslutas i den dokumentära stil som är filmens styrka. Man anar inspiration från framgångssagor som Blair Witch Project.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Ingloriuos Basterds; Regi Quentin Tarantino - 2 tim 32 min. (Augusti 2009)

En kontrafaktisk filmberättelse som utspelar sig i 2:a världskrigets Frankrike. Bitvis underhållande men med sedvanlig tarantinobrutalism. En av huvudingredienserna är själva språket, eller språken och dessas dialekter vilka skickligt hanteras av aktörerna. Brad Pitt är obetalbar när han bräker fram sitt föga italienska "arrivederci" till språkekvibrillisten Christoph Waltz SS-överste.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Brustna omfamningar; Regi Pedro Almodóvar - 2 tim 6 min. (Augusti 2009)

Almodóvar gör en lysande metafilm om en blind filmregissör och dennes alter ego med det vistiga namnet Harry Caine, uttalat som hurricane. Karaktärskådespelerskan Penelope Cruz är lika lysande som vanligt. Vacker är hon också, t.o.m. efter att hon kräkts med rufsigt hår.

Betyg: 5 Kaffekoppar.

Still walking (Aruitemo aruitemo); Regi Hirokazu Koreeda - 1 tim 54 min. (Juli 2009)

Varför marknadsförs en japansk film under en engelsk titel i Sverige? Frånsett denna blamage som ju inte Hirokazu Koreeda kan lastas för är Aruitemo aruitemo en något smal men riktigt bra film av en typ som man ser alldeles för lite av. Under en mycket lugn och stillsam familjeträff visas bit för bit att japanska familjer kan vara lika komplicerade som västerländska. En del saker verkar vara konstanta i den mänskliga naturen. Förmodligen hade man uppskattat det hela ännu mer om man varit bättre bekant med japanska traditioner och förhållningssätt men de kulturella olikheterna ger en extra charm som väl kompenserar för eventuell bristande förståelse.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Whatever Works; Regi Woody Allen - 1 tim 31 min. (Juli 2009)

Woody Allen som man har sett honom så många gånger förr. Manhattanbor trasslar till sina relationer samtidigt som det sägs mer eller mindre tänkvärda lustigheter. Allen är alltid sevärd men detta var ingen av hans bästa filmer.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Drag me to hell; Regi Sam Raimi - 1 tim 39 min. (Juni 2009)

En framtida skräckklassiker om en bankanställd som fattar ett beslut hon får ångra. Men varför vänta några decennier på att den skall få kultstatus? Se den redan nu. Bitvis lätt humoristisk men utan att bli löjlig.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Vicky Cristina Barcelona; Regi Woody Allen - 1 tim 37 min. (Oktober 2008)

En hygglig syntes mellan den nye och den gamle Allen. Invecklingarna är hysteriska utan att bli rent tramsiga. Barcelona visar sig från sin bästa sida vad gäller arktiektur och mysfaktor.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Funny Games; Regi Michael Haneke - 1 tim X min. (Maj 2008)

Mycket välgjord och mycket obehaglig.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Sweeney Todd; Regi Tim Burton - 1 tim 56 min. (Mars 2008)

Gotisk estetik med mestadels matta färger. Firma Burton, Depp och Bonham-Carter är i högform. Kanske lite väl grym och blodig.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Lust, Caution; Regi Ang Lee - 2 tim 30 min. (Februari 2008)

Grymt men vackert i Shanghai under den japanska ockupationen. Viss nakenhet.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Juno; Regi Jason Reitman - 1 tim 40 min. (Februari 2008)

En tonåring med mycket attityd bestämmer sig för att inte göra abort. En film man mår bra av, tro det eller ej. Väldigt alternativ. Jennifer Garner gör en stark biroll.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

KM 31; Regi Rigoberto Castañeda - 1 tim 40 min. (Januari 2008)

Mexikansk skräckis om en hemsökt vägsträcka. Snyggt och till en början lovande, men sedan rörigare och rörigare.

Betyg: 1 Kaffekopp.

Eastern Promises; Regi David Cronenberg - 1 tim 40 min. (Januari 2008)

Skönheten (men kanske inte oskulden) möter odjuret. Rysliga ryssar har en mafia i London. Bitvis brutalt men ändå inget onödigt frossande i splatter. Bonusfråga: skall Aragorn bli kung igen?

Betyg: 4½ Kaffekoppar.

Cassandra's Dream; Regi Woody Allen - 1 tim 40 min. (Januari 2008)

Ännu en mogen Allen. Problem med skurkar i London. Och så lite moraliska dilemman.

Betyg: 4½ Kaffekoppar.

Bluffen; Regi Lasse Hallström - 1 tim 56 min. (Oktober 2007)

Trots gedigna insatser av Gere och Molina, vilka spelar ett spel som visar sig bli för högt för att vara riktigt komfortabelt så lyfter filmen aldrig riktigt. Godkänt men knappast material för någon Oscar.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Smultronstället; Regi Ingmar Bergman - 1 tim 27 min. (Oktober 2007)

En serie stramt återhållsamma men ändå underbart surrealistiska scener ur en gammal professors liv. Den skenbart kyliga Bibi Andersson är varm och mänsklig medan den charmige gamle professorn tycks ha gått fram som en emotionell ångvält i sin familj. Filmen slutade möjligen något abrupt men å andra sidan kan ju själva livet också göra det.

Betyg: 5 Kaffekoppar.

Sommaren med Monica; Regi Ingmar Bergman - 1 tim 32 min. (Bergmanfestivalen, Oktober 2007)

Ett föga smickrande porträtt av Södermalm och några medlemmar av dess arbetarklass. Harriet Andersson är i början mycket gullig och sympatisk men under ungdomarnas romans i Stockholms skärgård visar sig andra sidor mer.

Betyg: 5 Kaffekoppar.

Du levande; Regi Roy Andersson - 1 tim 33 min. (September 2007)

Framtiden som den var förr. En dystopisk kontrafaktisk framtidsvision med utgångspunkt från ett svunnet folkhem. Lätt surrealistiskt men välgörande lugnt tempo. Fantastiska retromiljöer med ett fåtal moderna anakronismer typ vattenkylare och miniräknare.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Transformers; Regi Michael Bay - 2 tim 23 min. (Juli 2007)

För mycket slagsmål och effekter men trots allt vissa ljuspunkter. I värderingen av filmen måste man ju ta hänsyn till att transformers är leksaker och målgruppen därefter.

Betyg: 2 Kaffekoppar.

Children of men; Regi Alfonso Cuarón - 1 tim 45 min. (Februari 2007)

Efter 18 år utan någon barnafödsel är världen inte så munter längre. Första graviditeten blir hos en illegal invandrare i ett närmast orwellskt Storbritannien. Då blir det hektiskt med våldsamma konflikter i dystra miljöer.

Betyg: 2 Kaffekoppar.

The Queen; Regi Stephen Frears - 1 tim 43 min. (Januari 2007)

Efter Dianas död räddar Tony Blair Helen Mirren från pressen.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Last King of Scotland; Regi Kevin MacDonald - 2 tim 2 min. (Januari 2007)

En ung skotsk läkare får allt större problem att klara sig i Idi Amins närhet.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Stranger than fiction; Regi Marc Forster - 1 tim 53 min. (December 2006)

Gulligt och skruvat.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Little miss Sunshine; Regi Jonathan Dayton och Valerie Faris - 1 tim 39 min. (December 2006)

Gulligt och skruvat.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Marie Antoinette; Regi Sofia Coppola - 2 tim 2 min. (November 2006)

Kirsten Dunst är Marie Antoinette.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

De andras liv (Das Leben Der Anderen); Regi Florian Henckel von Donnersmarck - 2 tim 17 min. (November 2006)

Mysiga retromiljöer men med Stasi på vinden sjunker trivselfaktorn för de stackars andra.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Djävlulen bär Prada; Regi David Frankel - 1 tim, 50 min. (Oktober 2006)

Anne Hathaway får i Meryl Streep en riktigt tuff chef. Livet bakom glamouren i modevärlden är hårt.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Scoop; Regi Woody Allen - 1 tim, 35 min. (Oktober 2006)

Scarlett Johansson gör ännu en amerikansk katta bland de engelska överklasshermelinerna. Woody Allen är åter sitt vanliga jag i denna mord- och spökhistoria som även skojar med själva döden.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Att återvända (Volver); Regi Pedro Almodóvar - 2 tim, 1 min. (Oktober 2006)

Starka spanjorskor sliter hårt med att städa upp efter livets motgångar. Penelope Cruz ÄR Raimunda.

Betyg: 5 Kaffekoppar.

New York waiting; Regi Joachim Hedén - 1 tim, 32 min. (September 2006)

Svensk regissör, engelskspråkiga skådespelare och ett Manhattan som i vanlig ordning bara behöver vara. I ett välgörande lugnt tempo får man följa ett par relationers uppgång och fall.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Match Point; Regi Woody Allen - 2 tim 5 min. (Januari 2006)

Allen har vid 70 års ålder mognat och gjort ett tungt, mörkt mästerverk.

Betyg: 5 Kaffekoppar.

Corpse Bride; Regi Tim Burton - 1 tim 16 min. (December 2005)

Animerad saga med gulliga små lik.

Betyg: 2 Kaffekoppar.

Darwins mardröm; Regi Hubert Sauper - 1 tim 47 min. (November 2005)

En dokumentärrysare om nilabborrarnas påverkan i och runt Viktoriasjön.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Dolt hot (Caché); Regi Michael Haneke - 1 tim 57 min. (November 2005)

Det behagliga medelklasslivet utsätts för ett raffinerat hot. Eller är det det förflutna som hinner ifatt den framgångsrike Parisiske programledaren? En typisk Haneke-film.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Broken Flowers; Regi Jim Jarmusch - 1 tim 46 min. (Oktober 2005)

Bill Murray är en medelålders f.d. Don Juan med livsleda som finner sig vara på jakt efter en okänd son. Sharon Stone med dotter verkar vara de enda som uppskattar att träffa Bill.

Betyg: 3½ Kaffekoppar.

Kalle och Chokladfabriken; Regi Tim Burton - 1 tim 55 min. (Oktober 2005)

Smaklig kombination av gulligt och elakt. En chokladbit för både barn och vuxna.

Betyg: 3½ Kaffekoppar

Batman Begins; Regi Mike Nichols - 1 tim 44 min. (Juli 2005)

Batman verkar inte riktigt veta varför han vill slåss men som väl är dyker det alltid upp goda skäl.

Betyg: 2 Kaffekoppar.

Sin City; Regi Robert Rodriguez, Frank Miller - 2 tim 04 min. (Augusti 2005)

Ännu en filmatisering av en tecknad serie. De svartvita miljöerna och den enkla handlingen är en styrka. Plus för viss återhållsamhet med våldet.

Betyg: 3½ Kaffekopp.

Closer; Regi Mike Nichols - 1 tim 44 min. (Februari 2005)

Den emotionelle dvärgen Jude Law gapar över både Natalie Portman och Julia Roberts. En av höjdpunkterna är den underhållande scenen då två av huvudpersonerna har cybersex. Ett annat plus är det lyckliga slutet.

Betyg: 3½ Kaffekopp.

Se mig; Regi Agnès Jaoui - 1 tim 50 min. (Januari 2005)

Nästan alla smörar för den store parisiske författaren. Dennes dotter känner sig väldigt osedd. Alla är mer eller mindre neurotiska.

Betyg: 2 Kaffekoppar.

Melinda & Melinda; Regi Woody Allen - 1 tim 39 min. (December 2004)

Komedi och tragedi med relationsförvecklingar i New Yorkmiljö. Denna gång utan Woody själv i rollistan. Dennes "ersättare" når, eller tilläts inte nå, samma grad av neuros som regisören själv till fulländning bemästrar.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Superhjältarna -the Incredibles; Regi Brad Bird - 1 tim 51 min. (November 2004)

Ännu ett gediget stycke från trollkarlarna på Pixar. Superhjältarna kan nog uppskattas både av cartoonkonnässörer och actionaficionados.

Betyg: 3½ Kaffekoppar.

Dålig uppfostran; Regi Pedro Almodóvar - 1 tim 42 min. (September 2004)

Som lärare på en pojkskola utövar en katolsk präst ett stort och inte helt godartat inflytande över två skolkamrater. Dessa blir senare regissör respektive knarkande transvestit.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Eternal sunshine of the spotless mind; Regi Michel Gondry - 1 tim 48 min. (Augusti 2004)

En seriös och absurd berättelse om en hjärntvätt med syftet att utplåna Jim Carreys minnesbilder av sin f.d. flickvän.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Coffee and cigarettes; Regi Jim Jarmusch - 1 tim 32 min. (Juli 2004)

En stjärnspäckad, löst sammanhängande serie svartvita kortfilmer med de gemensamma nämnarna kaffe, cigaretter och folk som inte riktigt kommer överens.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Kill Bill, vol 2.; Regi Quentin Tarantino - 2 tim 15 min. (Maj 2004)

Med minimala ansiktsrörelser och expressivt kroppsspråk krossar Uma Thurman Bill et al. Till skillnad från volym ett är nu även intrigen intressant.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Min Japanska Vän; Regi Alain Corneau - 1 tim 47 min. (Maj 2004)

Kulturkrock mellan japanskt och västerländskt med subtila inslag av S/M.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Nathalie; Regi Anne Fontaine - . (April 2004)

En bedragen hustru projektanställer en prostituerad som skall testa hennes makes karaktär. Gérard Depardieu är helt lysande.

Betyg: 3½ Kaffekoppar.

Big Fish; Regi Tim Burton - 2 tim 5 min. (Mars 2004)

En annorlunda film om en son som försöker förstå sig på sin mytomaniske far.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Lost in translation; Regi Sofia Coppola - 1 tim 42 min. (Februari 2004)

Två uttråkade amerikaner med halvtaskiga äktenskap flirtar lite tafatt med varandra i Tokyo.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Swimming pool; Regi François Ozon - 1 tim 42 min. (Januari 2004)

En författarinna med skrivkramp far ner till Sydfrankrike för att få lite omväxling. När så förläggarens dotter oväntat ansluter sig påbörjas händelser, delvis i anslutning till husets swimmingpool, som både är dramatiska och förstås ger uppslag till skrivandet. Mycket naken hud.

Betyg: 4 Kaffekoppar.

Good Bye, Lenin; Regi Wolfgang Becker - 2 tim 1 min. (December 2003)

En övertygad socialist ligger i koma medan muren faller och DDR upphör att existera. För att inte äventyra hennes tillfrisknande skapar hennes påhittige son ett slags låtsas-DDR runt henne. Filmen är lågmäld och vemodig men detta gör Good Bye, Lenins humoristiska inslag än mer effektiva. De fejkade nyhetsinslagen ger extrapoäng.

Betyg: 5 Röda Stjärnor.

Kill Bill volume 1; Regi Quentin Tarantino - 1 tim 50 min. (December 2003)

Bill och hans hejdukar är så taskiga mot den stackars Uma Thurman att hon bara måste ge igen med sitt samurajsvärd. Med tiden blir det något enahanda med allt blodsprut men Tarantino filmar som vanligt med finess.

Betyg: 2 Kaffekoppar.

Matrix Revolutions; Regi Andy & Larry Wachowski - 2 tim 25 min. (November 2003)

Vad hände? och varför?

Betyg: 1 Kaffekopp.

The Pianist; Regi Roman Polanski - 2 tim 20 min. (Oktober 2003)

Angelägen film om det nazistiska vansinnet sett från en judisk pianists i Warzawa synvinkel.

Betyg: 5 Kaffekoppar.

Dirty Pretty Things; Regi Stephen Frears - 1 tim 37 min. (September 2003)

Illegala invandrare i England har svårt att förhålla sig till de illegala aktiviteter som utförs av legala Londonbor. Skrupelfria personer utnyttjar hänsynslöst det utsatta läge Audrey Tautou och hennes gode vän befinner sig i. Trots svåra förhållanden försöker de senare göra sitt bästa. Operationsscenen framstår som höjdpunkten i filmen. Dirty Pretty Things är välgjord och gedigen men saknar det lilla extra.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Dogville; Regi Lars von Trier - 3 tim 5 min. (September 2003)

Dogville -den lilla staden som kanske egentligen inte behövs. Kombination av enkel rekvisita, stora filmstjärnor och en väl avvägd distans till det deprimerande händelseförloppet gör Dogville riktigt tung. Endast svårigherna att hålla kameran still hindrar von Trier från att hösta in en fullpoängare. (Recensenten är ingen vän av handhållen kamera).

Betyg: 4½ Kaffekopp.

Terminator 3; Regi Jonathan Mostow - 1 tim 49 min. (Juli 2003)

En något dyster uppföljare som är godkänd men inte når upp till föregångarens nivåer. En fördel är att slutet innebär att det blir svårt att göra en uppföljare. Förhoppningsvis kommer Arnold med detta att lägga av som Terminator medan han fortfarande ligger på topp.

Betyg: 2 Kaffekoppar.

The Ring; Regi Gore Verbinski - 1 tim 55 min. (april 2003)

Efter att ha sett ett videoband, vars innehåll kan beskrivas som avantgardistiskt, blir man uppringd och får höra att man har sju dagar kvar att leva. En undersökande journalist som själv tittar på bandet tvingas in i en kamp mot klockan för att hinna ta reda vad som ligger bakom detta. Alltså en slags ockult deckare. Intrigen är rätt intressant och det mesta får sin förklaring på slutet. Utom varifrån det onda väsen som låg bakom obehagligheterna kom. Men detta behöver kanske inte belysas djupare, hela skräckfilmsgenren lever ju mycket på förekomsten av olika slags ondsinta väsen.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Solaris; Regi Steven Soderbergh - 1 tim. 39 min. (mars 2003)

Ett svårtillgängligt psykologiskt rymddrama av det polske geniet Stanislaw Lem har här lättats upp och förenklats av Hollywood. Som omväxling innebär detta en förbättring. Huvudaktörerna är Georg Clooney, hans f.d. hustru och Solaris självt.

Betyg: 3 Kaffekoppar.

Chicago; Regi Rob Marshall - 1 tim 53 min. (mars 2003)

Chicago är en oscarsnominerad musikal med jazzsångerskan Zeta-Jones och dito in spe Zellweger. Båda hamnar i fängelse, anklagade för mord. Dåligt för karriären? Icke. Detta är Chicago på 20-talet. Med lite hjälp på traven av den slipade advokaten Gere löser sig det mesta.

Betyg: 3 kaffekoppar.

Den stillsamme amerikanen; Regi Phillip Noyce - 1 tim 30 min. (februari 2003)

En brittisk journalist och en stillsam amerikan konkurrerar om samma vietnamesiska skönhet alltmedan våldsamheterna i landet tilltar. En underbart komplex film baserad på en roman av Graham Greene.

Betyg: 4½ kaffekopp.

Spider; Regi David Cronenberg - 1 tim 39 min. (januari 2003)

Denna deprimerande filmatisering passar utmärkt som motmedel för den som drabbats av överdriven upprymdhet. Miljön tycks utgöras av nedgången engelsk industristad, musiken av långsamma plågade stråkar. Ralph Fiennes, med smeknamnet Spider, som redan från början verkade lite förvirrad visar sig mer och mer besitta en skev verklighetsuppfattning. En förmildrande omständighet är att det finns system i galenskapen. Vidare är Spider rätt händig med rep. Något som dessvärre inte gör saken bättre.

Betyg: 2½ kaffekopp

Skorpionens Förbannelse; Regi Woody Allen - 1 tim 43 min. (november 2002)

Totalt övertygad om sin förträfflighet hamnar försäkringstjänstemannen Woody Allen i allt djupare problem. Under inflytande av hypnos begår han juvelstölder vilka han sedan i vaket tillstånd förväntas utreda. Handlingen är lite blek och känns mest som ett svepskäl för att presentera den snabba och fyndiga dialogen. Totalt sett är denna 40-talshistoria rätt underhållande.

Betyg: 3 kaffekoppar.

Mulholland Drive; Regi David Lynch - 2tim. 27 min. (oktober 2002)

I filmens huvudstad Hollywood utspelar sig detta spänningsfyllda collage. Ja, regissören hävdar ju förstås att handlingen hänger ihop. Det gör den antagligen men det är inte lätt att koppla ihop ledtrådarna. Uppenbart är väl att lesbisk kärlek, besvarad och obesvarad, utgör en rätt stark drivkraft för några av de inblandade. Vidare tycks tidsordningen vara omkastad, möjligen med inslag av hallucinationer. Till stor del kan filmen betraktas som en rysare, fast det är inte helt klart vem som utgjorde hotet. Som vanligt när det gäller Lynch, får man väl säga, är filmen tung, välgjord och svårbegriplig.

Betyg: 3 kaffekoppar.

Heaven; Regi Krzysztof Kieszlowski - 1 tim 30 min. (augusti 2002)

Grym otur drabbar Cate Blanchetts rollfigur när hon försöker spränga en italiensk knarkkung i småbitar. En skenbart tafatt polis kommer till hennes hjälp. Den unge mannen visar sig besitta oanade resurser och en kärlekshistoria med oklart slut utvecklar sig. Bitvis spännande, huvudsakligen lugnt tempo.

Betyg : 3 kaffekoppar.

Spider-Man; Regi Sam Raimi; (juni 2002)

* Mänsklig men mesig superhjälte - svingar sig fram mellan höga hus.
* Spindelns bett bådar ofärd för onda, - olycklig kärlek blir obesvarad.
* Med stor styrka följer stort ansvar, - vill du verkligen veta vem jag är?
* Hygglig historia med rätt mycket humor, - schyst är den filmen.

Betyg : 3 kaffekoppar.

Stjärnornas Krig: Episod 2; Regi Georg Lucas -2 tim 15 min. (maj 2002)

Detta fantasypekoral marknadsfört som science fiction har här nått fram till den andra episoden. I vanlig ordning är både miljöer och aktörer skapade med stor fantasi och kreativitet. Detta är verkligen det mångkulturella samhället. I fråga om lasersvärdsdueller och bataljer fattas inget. Med högt tempo pangas det på i vanlig ordning men det finns även mer finstämda passager. Huvudintrigen är naturligtvis den unge Anakins förvirring, kärleksbekymmer och hur kraftens onda sida visar sig hos honom. Den galaktiska politiken tycktes mig svår att följa. Och hur var det egentligen med klonerna? Hur kom det sig att Yoda kunde använda dem? Var inte de skapade av någon fiende? Men det kanske inte är så viktigt. Med ett schyst lasersvärd slår man galaxen och biopubliken med häpnad.

Betyg : 2 kaffekoppar.

Pianisten; regi Michael Haneke -2 tim 10 min

I Pianisten förenas två schabloner om Wien -klassisk musik och undertryckta drifter. Frågan är om ens salig Freud hade lyckats psykoanalysera den sado-masochism som Isabelle Huppert uppvisar. Vissa scener kan upplevas som obehagliga. Pianisten är inget för en hemmakväll med familjen.

Betyg: 4 kaffekoppar.

The Others; Regi Alejandro Amenabar -1 tim.43 min.

Nicole Kidman spelar alldeles lysande en överspänd tvåbarnsmor. Spökerierna i familjens hemsökta hus är inte heller ägnade att lugna nerverna. Denna ockulta rysare är mycket välgjord, nästan finstämd om man kan använda det ordet i dessa sammanhang. Utan splattereffekter men med gastkramande musik byggs spänningen successivt upp till den finurliga upplösningen.

Betyg: 5 kaffekoppar.

Apornas Planet; regi Tim Burton -2 tim.

Med förväntan bänkade jag mig i bion för att se denna nytolkning av en klassiker. Och visst innehöll filmen en hel del av sådant som man som sf-entusiast kan gotta sig åt. En rymdstation, tidsresor, en exotisk och fascinerande miljö och en riktig rymdhjälte. Apsamhället var ju helt underbart skildrat med fantastisk kostymering och aktörerna som spelade apa gjorde ett mycket övertygande jobb. Vidare gör det skiftade perspektivet -med människor som hålls som slavar- filmen sevärd. Det är f.ö. hoppingivande att finna en liten grupp människorättsaktivister bland aporna.
Trots de starka sidorna känns filmen dock inte helt engagerande. I längden blir det aningen påfrestande med allt aptjatter. Man kan bara hoppas att slutscenen inte utgör upptakten till en uppföljare. Men även en oinspirerad Tim Burton kan i kraft av sin kompetens och kreativitet få till ett hyggligt resultat.

Betyg: 3 kaffekoppar.

Sängfösaren (Merci pour le chocolat); regi Claude Chabrol -1 tim. 36 min.

Titeln syftar på den drickchoklad, spetsad med sömnmedlet rohypnol, som serveras i det stora huset vid Genèvesjön. Sängfösaren är en tät och mycket välgjord rysare utan synbart våld och action. Dess många obesvarade frågor närmast berikar filmen. Raffinerat, stilfullt och med en antydan till sorg - liksom det pianostycke av Franz Liszt som spelar en framträdande roll - fortskrider skeendet; tills filmen är över och man undrar över hur det kunnat bli på detta viset.

Betyg: 5 kaffekoppar.

Almost Famous; regi Cameron Crowe -2 tim 3 min.

Handlingen påbörjas in San Diego. Året är 1973. Den 15-årige William är en inte "cool" men han älskar rockmusik som han skriver om i skoltidningen. Genom lyckliga omständigheter, och sin förmåga att inte ge upp trots motgångar, får han chansen att följa bandet Stillwater på dess turne -för att skriva om den i en ansedd musiktidskrift.
Den unge och oförstörde William följer bandets framfart på nära håll och lär sig en hel det på vägen. Det hela är mycket 70-talsretro, bl.a. med frisyrer jag hoppats aldrig behöva se igen. Flera av de mänskliga svagheterna visas på ett tidvis nedslående, tidvis underhållande, men ofta tänkvärt sätt. Almost Famous är i stort sett en sympatisk film.

Betyg: 4 kaffekoppar.

Crouching tiger, hidden dragon; Regi Ang Lee -2 timmar.

Dessa fantastiska wudan-krigare, både äkta och "wannabes", dansar, ja flyger runt varandra i en rad dueller. Däremellan vävs det in existensiella frågeställningar. Dramat utspelar sig i olika fascinerande kinesiska miljöer. Kampscenerna är dessvärre för många och för långa men trots detta är filmen klart sevärd.

Betyg: 3 koppar utsökt grönt te.

Fast Food, Fast Women; Regi Amos Kollek -1 tim. 40 min.

Den 35-åriga servitrisen Bella och några av människorna runt caféet där hon arbetar lever komplext moderna storstadsliv. Naturligtvis är intrigen tillspetsad men känns ändå som en fullt rimlig New York-skildring. Fast händelserna skulle nästan lika gärna ha kunnat utspela sig på Söder. En charmig och underhållande film; lättuggad som en gräddbakelse.

Betyg: 4 kaffekoppar.

Sånger från andra våningen; Regi Roy Andersson -1 tim. 40 min.

Sånger från andra våningen är en lätt surrealistisk dystopi om ett sönderfallande folkhem. I denna skildring ges föga eller intet hopp. Istället breder förvirring, likgiltighet och hjärtlöshet ut sig medan samhället långsamt går under.
Filmen är tankeväckande och skickligt regisserad men i mitt tycke omotiverat pessimistisk och uppgiven.

Betyg: 3½ kaffekoppar.

Virgin suicides; Regi Sofia Coppola -1 tim. 30 min.

Fem tonårsflickor lever i en mycket beskyddande familj. Efter den yngsta flickans självmordsförsök ökar pressen på de inblandade successivt. Utifrån sina högst olika förutsättningar försöker föräldrarna, syskonen och några skolkamrater att göra det bästa av en svår situation. Som titeln antyder går det dessvärre inte så bra.

Betyg: 4 kaffekoppar.

Jag drömde om Afrika; - 1 tim. 55 min.

Den ensamstående italienska överklasskvinnan Kim Basinger upplever en tilltagande meningslöshet med livet. Vändpunkten blir när hon förälskar sig i och inleder en relation med en charmig och spontan man. De gifter sig och flyttar till Kenya där de köper en nedgången farm ute i bushen. Livet i Afrika blir naturligtvis väldigt annorlunda. Trots viss dramatik går filmen i ett lugnt tempo och lever mest på de intressanta skildringarna av miljö och kultur.

Betyg: 2½ kaffekoppar.

Stigmata; - 1 tim. 42 min.

Den unga och totalt okyrkliga stylisten Patricia Arquette får ett radband av sin mor och börjar strax drabbas av stigmata - de skador Kristus ådrog sig vid korsfästelsen. Vatikanen sänder ut en präst, som även är organisk kemist, för att utreda fenomenet. Medan regnet oupphörligen faller över ett dystert Pittsburgh börjar prästen/vetenskapsmannen och Patricia att förälska sig i varandra; något som försvåras av hans celibatlöfte och hennes korsfästelser och besatthet. Misstanken infinner sig först att detta är ytterligare en i raden av ockulta splatterkalkoner; men historien visar sig vara jämförelsevis intressant.

Betyg: 3 kaffekoppar.